Zoeken
  • Veerle

Hoe je oudere hond stimuleren om gelukkig en actief te blijvenEr komt een moment dat onze trouwe viervoeter een senior wordt… Artrose treedt op, de zintuigen beginnen minder goed te werken en daardoor verandert het gedrag van de hond ook.


Sommigen worden angstiger omdat ze niet meer zo goed horen, anderen slapen de hele dag uit verveling en nog anderen hebben pijn of geraken niet meer goed uit de voeten.

Op zo’n momenten is het belangrijk om de dagbesteding van je hond aan te passen aan wat hij nog wel kan en wat hij graag doet! Een beetje meer knuffelen, wat extra mentale uitdaging geven om je hond alert te houden, geurspelletjes om de hond een gevoel van voldoening te geven…


Wat je op deze momenten kan doen is je hond stimuleren om bezig te zijn.

- Activity games zijn de max voor je hond! Let wel op, dit moet je aanleren en samen doen. Het zet de hond aan het denken en motiveert hem. Het is gewoon ook heel leuk om samen te doen!

- Snoepjes verstoppen in het mandje of onder het kussen van je hond zodat deze ze kan vinden.

- Een kort wandelingetje maken in een omgeving waar de hond nog nooit geweest is. Allerlei andere geurtjes zal hem gelukkig maken. Beweging blijft erg belangrijk! Rust roest…

- Zorg ervoor dat je hond op een zachte ondergrond kan wandelen. Dit is minder belastend voor de gewrichten.

- Vermijd extreme weersomstandigheden. De hond kan zich niet meer zo goed opwarmen of afkoelen, bovendien vraagt dit veel van het lichaam.

- Speel maar met mate… vermijd springen en korte, bruuske bewegingen. Pas het spel aan aan de mogelijkheden van je hond.


Onze senior is nog liever en aanhankelijker dan voordien. Hij straalt iets vredig en dankbaar uit en de verbinding die je met hem hebt, wordt intenser…. Elke dag met een oudere hond is een cadeau!!! Geniet ervan!

0 keer bekeken

©2019 door hondengezin.be. Met trots gemaakt met Wix.com