Loopsheid bij de hond

loopsheid-aantal-dagen

De loopsheid is de vruchtbare periode van de vrouwelijke hond of teef. Het is dus hetzelfde als de menstruatie bij de vrouw. Net zoals bij vrouwen ondergaat het lichaam van de teef een aantal veranderingen. Als baasje is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent zodat je er gepast mee omgaat.

De normale loopsheidcyclus bij de hond

loopsheidcyclus

Eerste keer loops

Een hond wordt voor het eerst loops tussen de 6 en 12 maanden. De loopsheid eindigt als ze een leeftijd bereikt tussen de 12 en 24 maanden. Maar dit kan variëren, bijvoorbeeld hoe groter de hond, hoe later de loopsheid begint. De loopsheid duurt 21 dagen en bestaat uit 3 fasen.

Eerste fase van de loopsheid

De eerste week van de cyclus heet pro-oestrus en duurt 7 à 10 dagen. In deze periode zwelt de vulva op en vinden er bloedingen plaats. Je merkt dan een verandering van het gedrag van je hond. Ofwel zoekt ze jouw aandacht ofwel wordt ze net chagrijnig. Ook haar eetlust kan veranderen. Ook hier kan de loopsheid twee tegenovergestelde gedragspatronen oproepen: ofwel eet ze niet, ofwel neemt de honger sterk toe.

Tweede fase van de loopsheid

De tweede fase (oestrus) duurt gemiddeld 9 dagen. Tijdens deze periode worden de eitjes klaargemaakt voor bevruchting. De zwelling van de vulva neemt iets af en de hond verliest minder bloed. Het bloed heeft nu ook een andere kleur (roos). Vervolgens wordt de vulva zachter en bereidt zich voor op de penetratie. Het teefje zal nu ook beginnen te flirten met andere honden. Als er bevruchting plaatsvindt, kan de hond zwanger worden.

Derde fase van de loopsheid

Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt de loopsheid van de teef gevolgd door een derde fase, de metoestrus. Hierop volgt een periode van seksuele inactiviteit, de anoestrus. Na gemiddeld 4 maanden wordt de teef dan opnieuw loops.

loopsheid-hond-cyclus