Als je hond niet alleen durft te zijn

Als je hond niet alleen durft te zijn

Als je hond niet alleen durft te zijn kan hij last hebben van scheidingsangst. Bij scheidingsangst gaat je hond:

  • blaffen;
  • janken;
  • dingen in huis vernielen;
  • in huis plassen;
  • in paniek aan de deur krabben.

Omdat je niet altijd bij je hond kan blijven is het nodig hem over deze angst heen te helpen. Je begint hier best mee als hij nog jong is.

Wat moet je doen als je hond niet alleen durft te zijn?

Bij elke training die je aan je hond geeft moet je er op letten dat je positief blijft. Wat je hond ook doet, probeer de dingen die hij goed doet te benadrukken door hem hiervoor te belonen. Een positieve aanpak zorgt voor het beste resultaat.

Geef je hond een vaste plaats in huis waar hij zich veilig en comfortabel terug kan trekken. Dit kan bijvoorbeeld een hondenmand zijn. Zorg voor een fijne, warme plaats voorzien van een knuffelbeest.

Zet de hondenmand niet helemaal in de garage, maar ergens waar je hond je kan zien en horen als je thuis bent.

Begin met een rustige gewenning aan de hondenmand. Zet je hond er in op momenten dat je thuis blijft. Blijf bij hem in dezelfde ruimte. Beloon je hond als hij netjes in zijn mand blijft.

Als dit goed gaat kan je een stap verder gaan. Zorg dat je hond in zijn mand zit. Ga de kamer uit, laat hem even alleen en kom dan terug. Herhaal dit een paar keer, zo weet je hond dat je terug komt. Als hij begint te blaffen of janken moet je hem in zijn mand laten: enkel goed gedrag wordt beloond.

Wanneer je hond gewend is geraakt aan zijn mand en netjes blijft zitten, ook al ben je niet in de buurt, dan kan je hem langer alleen laten. Zorg bij het afscheid voor een snoepje of iets waar hij zich mee bezig kan houden. Zeg rustig gedag en vertrek dan ook direct. Maak er geen drama van: je hond zal het merken en er zelf ook onrustig van worden.

Mocht je voor een hele dag weg moeten, probeer dan iemand te zoeken die je hond even uit kan laten. Dit voorkomt ongelukjes in huis en zorgt ervoor dat je hond zijn energie kwijt kan.

Honden herkennen snel ergens een patroon in. Als jij je ‘s ochtends aankleed om naar het werk te gaan, daarna iets eet en je sleutels pakt weet je hond dit. Om te verkomen dat hij op het moment dat je jezelf aan het aankleden bent al gaat janken omdat je weggaat moet je deze routine aanpassen. Doe alles eens in een andere volgorde: bijvoorbeeld eerst eten en dan aankleden. Pak je sleutels ‘s ochtends vroeg al op en leg ze dan weer even terug. Op deze manier kan je hond niet meer voorspellen wat je gaat doen en blijft hij rustiger.

Neem afscheid van je hond bij je vertrek. Zorg dat er niks blijft liggen waar je hond zich tijdens jouw afwezigheid aan kan bezeren.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.